Close up view of young woman holding ginseng vitamins and minerals pills in hand with capsule bottle on table. High angle view

Belangrijk om te weten over vitamine C!

Wat doet vitamine C en waarbij gebruik ik het?

Vitamine C heet ook wel ascorbinezuur. Het is nodig voor veel belangrijke processen in het lichaam.

Ons lichaam kan vitamine C niet zelf maken. Daarom moeten we het binnenkrijgen via ons voedsel, via aardappelen, groente en fruit.  Om gezond te blijven zijn daarom steeds nieuwe vitamines uit voedsel nodig.

  • Vitamine C (ascorbinezuur) is onder meer nodig om wonden goed te genezen, voor de afweer en het bloed.
  • Bij vitamine C-tekort. Soms schrijft de arts vitamine C voor bij een bepaalde vorm van bloedarmoede (methemoglobinemie) en na een wond aan een arm of been, om het ‘complex regionaal pijnsyndroom’ te voorkomen.
  • Niet bewezen dat het werkt bij verkoudheid.
  • Vitamine C zit in aardappelen, groente en fruit. Met een goede voeding krijgt u ruim voldoende vitamine C binnen.
  • Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten.
  • Bijna geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.

Extra vitamine C werkt bij een gebrek aan vitamine C en bij een bepaalde vorm van bloedarmoede.
Hoge doseringen vitamine C worden ook gebruikt bij verkoudheid, griep, kanker en om wonden sneller te genezen. Maar het is niet bewezen of vitamine C goed werkt bij deze toepassingen.

In sommige gevallen kan een arts ook vitamine C voorschrijven aan personen die hun pols hebben gebroken. Dan zou vitamine C de aandoening ‘posttraumatische dystrofie’ kunnen voorkomen.

Bloedarmoede

Methemoglobinemie is een vorm van bloedarmoede, waarbij de rode bloedlichaampjes in het bloed te weinig zuurstof kunnen afgeven. Vitamine C wordt gebruikt om de rode bloedlichaampjes zo te veranderen dat ze wel weer zuurstof kunnen afgeven.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Vitamine C zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik geeft het geen bijwerkingen.

Bij hoge doseringen (meer dan 1500 mg per dag)

  • Misselijk zijn en diarree
  • Mensen die aanleg hebben voor nierstenen kunnen hier eerder last van krijgen.
  • Mensen die een tekort hebben aan het enzym G6PD, kunnen een ernstige bloedafwijking krijgen. Neem geen hoge doseringen en stop met vitamine C als last krijgt van vermoeid of duizelig zijn.

Vermelde doseringen gelden bij ORAAL gebruik.
Let op bij oraal gebruik, gebruikt het lichaam maar 5% van de aanbevolen dosering en dient daarom elke dag te worden gebruikt.

Voordelen van intraveneus

Er zijn een aantal voordelen van intraveneuze toediening van vitamines in vergelijking met orale toediening:

Snellere opname: Intraveneuze toediening leidt tot een snellere opname van de vitamines in het bloed, omdat ze direct in de bloedbaan worden geïnjecteerd. Dit betekent dat de werkzame stoffen sneller in het lichaam komen en hun effect sneller kunnen laten zien.

Hogere concentratie: Intraveneuze toediening kan leiden tot een hogere concentratie van de vitamines in het bloed, omdat ze direct in de bloedbaan worden geïnjecteerd. Dit kan leiden tot betere en effectievere  resultaten.

Vermindering van maag-darmproblemen: Intraveneuze toediening vermindert de kans op maag-darmproblemen, zoals diarree of misselijkheid, die soms voorkomen bij orale toediening van supplementen.

Geen interactie met voedsel: Intraveneuze toediening van vitamines kan geen interactie hebben met voedsel of andere supplementen die u neemt.

Doelgericht: Intraveneuze toediening kan gericht zijn op specifieke gebieden of organen in het lichaam waar het supplement nodig is.

De vitamine C in onze Infusen heeft ook als voordeel dat het zich als
Time-Released (vertraagde afgifte) gedraagt, u plast telkens hele kleine beetjes uit.

In onze infusen werken wij als standaard met; 500 mg, zuivere voor IV geschikt Ascorbinezuur.
In sommige gevallen is het wenselijk om een extra toevoeging te doen van 500 mg ascorbinezuur , maar deze mag nooit boven de 1000 mg per keer uitkomen omdat het ascorbinezuur zich dan agressief gaat gedragen.

Ter vergelijking qua werkzaam bestanddeel; als u deze hoeveelheid (500 mg) Oraal zou innemen is het werkzame bestanddeel maar 25 mg.